donderdag 27 mei 2010

Hoofdvormen van apneu:

Er zijn drie soorten apneu:

- obstructief
- centraal
- gemengd

Obstructieve slaapapneu (OSA)
Centrale slaapapneu (CSA)
Gemengde apneu (MSA)

Obstructieve slaapapneu (OSA)
OSA is het meest voorkomende type slaapapneu. OSA doet zich voor als de bovenste luchtwegen (geheel of gedeeltelijk) worden afgesloten maar de ademinspanningen nog wel doorgaan. De belangrijkste oorzaken van obstructie van de bovenste luchtwegen zijn gebrek aan spierspanning tijdens de slaap, overtollig weefsel in de bovenste luchtwegen en anatomische afwijkingen in de bovenste luchtwegen en aan de kaak.

Centrale apneu
CSA komt voor bij slechts 5-10% van de slaapapneupatiënten. CSA treedt op als zowel de luchtstroom als de ademhalingsinspanning wegvallen. De ademhaling stopt omdat er geen autonome aandrang tot ademhalen meer is.

Gemengde Apneu
Er is sprake van gemengde apneu als de ademhaling stopt doordat er eerst een component van de centrale apneu optreedt, gevolgd door een component van obstructieve apneu.

De ademhaling wordt hervat als de patiënt even uit zijn slaap ontwaakt. Dit herinneren zij zich meestal niet. In ernstige gevallen hebben patiënten tot wel 100 gebeurtenissen per uur, wat leidt tot ernstige symptomen overdag. De ernst van de aandoening wordt meestal geclassificeerd volgens de apneu/hypopneu-index (AHI). De AHI wordt gemeten tijdens een slaaponderzoek, en verwijst naar het aantal apneus en hypopneus per uur. Bij een AHI van 5 of meer is er meestal sprake van een licht SAS, en een AHI van 15 duidt over het algemeen op een matig SAS.