woensdag 26 mei 2010

Wat is snurken?

Snurken kan door de partner als bijzonder irritant ervaren worden en deze uit zijn slaap houden, maar ook de snurker zelf kan door zijn snurken een slechte nachtrust hebben. Ernstige snurkklachten kunnen een aanwijzing zijn dat iemand ademstilstanden doet gedurende de nacht (apneu). Deze ademstilstand leidt vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap sterk wordt verstoord.

Snurken komt meer voor bij mensen met overgewicht; daarom zal er getracht worden in eerste instantie gewicht te verliezen. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn medische technieken om snurken te verminderen. In eerste instantie zal een arts proberen om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, en daarmee het trillen van weke delen voorkomen. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor vaak beugels die 's nachts de onderkaak (mandibulaire repositie apparatuur (MRA) of de tong naar voren houden (tongbasisrepositie apparatuur (TRD)). Als dat niet voldoende effect heeft, kan de arts proberen om de weke delen te verstevigen; dit kan door ondersteunen gedurende de slaap, maar kan ook operatief.

Gedrag gedurende de dag kan het snurken sterk beïnvloeden, zo kunnen alcoholgebruik of slaapmiddelen van een stille slaper een sterke snurker maken. Ook de slaaphouding kan een belangrijk verschil maken: het meeste snurkt men liggend op de rug. Een simpele methode om rugslapen te vermijden is het bevestigen van een tennisbal in de rugzijde van de pyjama; het helpt echter niet altijd tegen het snurken.

bron: wiki