woensdag 26 mei 2010

last van snurken

Er wordt vaak lacherig over gedaan. Maar voor mensen die er last van hebben, is snurken een reëel probleem. Van welke middelen, houdingen en behandelingen kun je gebruikmaken? Een overzicht: van sprays tot operaties. Er wordt vaak lacherig over gedaan. Maar voor mensen die er last van hebben, is snurken een reëel probleem. Van welke middelen, houdingen en behandelingen kun je gebruikmaken? Een overzicht: van sprays tot operaties.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies voor zorgt dat je snurkt. Tijdens je slaap ontspannen de keelspieren zich en wordt de keelholte smaller.


Trillende weefsels
Toch moet er lucht doorheen als je ademhaalt. Dit zorgt ervoor dat de weefsels, zoals het zachte gehemelte en de huig, gaan trillen. Zo ontstaat het snurkgeluid.

Een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij de keelholte helemaal dichtklapt en de ademhaling seconden of zelfs een minuut lang stopt, heet slaapapneu.
Zowel snurken als slaapapneu kunnen je eigen slaapritme en dat van je partner behoorlijk verstoren. Daarom zijn er allerlei middeltjes, apparaten en therapieën bedacht die het probleem moeten verhelpen. Van antisnurkkussen tot neusspray en van beugel tot operatie.

Neuspleisters, spray en kussens
Er zijn heel wat middeltjes op de markt waarvan je kunt zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Sommige mensen hebben er wat aan, veel anderen niet.

Zo bestaan er neuspleisters, die je neusvleugels omhoog trekken en ervoor zorgen dat je gemakkelijker door je neus kunt ademen. Daardoor adem je minder via je mond en snurk je dus minder.

Anderen zweren bij sprays vol natuurlijke oliën en vitaminen die er voor moeten zorgen dat de huig achter in je keel minder trilt. Weer een ander product is het antisnurkkussen. Dat dwingt je in een bepaalde slaappositie, waardoor er meer ruimte in de keelholte ontstaat.

Bron: gezondheidsnet