woensdag 26 mei 2010

Slaaptips voor een goede nachtrust

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om te te helpen lekker in slaap te vallen. Er zijn nog veel meer dingen die je beter niet kunt doen. Als de huismiddeltjes echt niet meer helpen, dan is het misschien tijd om naar de dokter te gaan.Goed om lekker te slapen. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om te te helpen lekker in slaap te vallen. Er zijn nog veel meer dingen die je beter niet kunt doen. Als de huismiddeltjes echt niet meer helpen, dan is het misschien tijd om naar de dokter te gaan.Goed om lekker te slapen.

Sport en lichaamsbeweging is goed voor de nachtrust. Lekker moe in bed vallen slaapt prima.

Op regelmatige tijden naar bed gaan en opstaan. Eigenlijk zou je in het weekend dus op dezelfde tijden moeten slapen als door de week. Dat lukt natuurlijk niemand, maar het is altijd goed om te weten.

Ontspan je voor het naar bed gaan. Een warm bad voor het slapen doet wonderen.

Zorg voor een gelijkmatige comfortabele temperatuur in de slaapkamer niet te warm, niet te koud. Tussen de 15 en 18 graden is ideaal.

Zorg voor voldoende slaap; het klinkt als een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen in deze drukke tijden te weinig uren slapen.

Zorg ervoor dat de slaapkamer voldoende verduisterd is. Licht verstoort de slaap. Dus: goede gordijnen, maar ook geen afleidende verlichte wekkers e.d.

Een beker warme melk of een andere, niet-opwekkende warme drank. Klinkt oubollig, maar het werkt echt.
Veel gehoord, maar onbewezen: met je hoofd naar het noorden slapen, in de richting van het magnetisch veld van de Aarde is goed voor de nachtrust. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Er zijn ook dingen die je juist moet vermijden voor een goede nachtrust.

Slecht om lekker te slapen

Drink niet te laat nog caffeïnehoudende dranken. Stuiterend van de koffie naar bed is een slecht idee.

Alcohol voor het slapen gaan lijkt een lekker slaapmiddel, maar is het eigenlijk niet. Alcohol verstoord het normale slaappatroon.

Blijf niet wakker in bed liggen: als je de slaap niet kunt vatten, ga dan even iets doen om je gedachten te verzetten. Doe iets ontspannends, dus niet eventjes studeren of zoiets. En als je gaat televisiekijken, kijk dan niet iets waar je nog uren over moet napiekeren; op het leed van de wereld slaap je ook slecht in.

Eten voor het slapengaan is niet goed. Een paar uur voor je naar bed gaat moet je niet meer gaan snacken.

Vreemd genoeg zijn slaaptabletten slecht voor een gezonde slaap. Ze verstoren het normale patroon van slaapfasen, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Hetzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor de meeste drugs.

Planten in de slaapkamer lijkt een goed idee, ze maken tenslotte zuurstof. Alleen doen ze dat alleen overdag als het licht is. s Nachts concurreren ze met jou om de beschibare zuurstof. Zorg er in ieder geval voor dat slaapkamers met planten voldoende geventileerd zijn.

Wie ondanks deze tips de slaap niet kan vatten hoeft zich niet meteen druk te maken. Iedereen heeft wel eens moeite om in slaap te komen. Zorgen over dingen die je in het dagelijks leven bezighouden, maar ook een verkoudheidje of een opkomend griepje, kunnen de slaap danig verstoren en soms meerdere nachten lang. Maar als je iedere nacht weer moeite hebt om in slaap te komen, of het gevoel hebt dat je maar niet uitgerust raakt van een nacht slapen, dan is er misschien meer aan de hand. Ga in dat geval naar de huisarts met je klachten.

Bron: nu