woensdag 26 mei 2010

Waarom snurken zwangere vrouwen?

Het is een feit: zwangere vrouwen snurken dubbel zo vaak dan vrouwen die niet zwanger zijn. Hoe valt dat te verklaren?

Zwangere vrouwen snurken vaker dan andere vrouwen
Schotse onderzoekers voerden een studie uit bij een honderdtal vrouwen die meer dan zes maanden zwanger waren. In de controlegroep met vrouwen van dezelfde leeftijd snurkte niet meer dan 17% van de vrouwen, bij de zwangere vrouwen snurkte meer dan 41%. Voor het derde trimester van de zwangerschap snurkt 12% van de vrouwen, na het derde trimester 41%.
Ook slaapapnee (voorbijgaande staking van de ademhaling) komt vaker voor bij zwangere vrouwen dan bij andere vrouwen: 14% tegen 3% bij de controlegroep.

Een omkeerbaar fenomeen
Het werd duidelijk aangetoond: zwangere vrouwen snurken meer dan niet-zwangere vrouwen. Het verschijnsel is van voorbijgaande aard. Drie maanden na de bevalling valt de snurkfrequentie terug tot 18%, een percentage dat vergelijkbaar is met dat van de controlegroep.

Wat zijn de oorzaken van snurken tijdens de zwangerschap?
Bij zwangere vrouwen zou het snurken te wijten zijn aan een inkrimping van de bovenste luchtwegen die het gevolg zou zijn van de gewichtstoename en het uitzetten van het abdomen tijdens de zwangerschap. Zo kan het vet bijvoorbeeld infiltreren in de pharynx of zich neerzetten in de zachte weefsels van de hals en zo de ademhalingswegen doen inkrimpen.
Vrouwen die snurken tijdens de zwangerschap blijken vaak overigens een hogere bodymass index te hebben voor de zwangerschap.

Gevolgen voor de bloeddruk
Hoe minder plaats de ademhaling krijgt, hoe hoger de bloeddruk is. Zwangere vrouwen die snurken hebben dan ook een groter risico op preëclampsie (arteriële hypertensie tijdens de zwangerschap). Die vrouwen moeten extra goed gecontroleerd worden en indien nodig behandeld.

Zwangere vrouwen kunnen best op hun zijde slapen!