dinsdag 1 juni 2010

10 griezelige slaapstoornissen

Iedereen schrikt zo nu en dan ’s nachts wakker door een nachtmerrie over een bloeddorstige seriemoordenaar of een pijnlijk bezoekje aan de tandarts. Sommige slapers schrikken elke nacht badend in het zweet wakker. Deze mensen lijden aan nachtmerriestoornis. Zij hebben niet alleen elke nacht dromen over monsters en andere griezels, ze onthouden deze nachtmerries. Hun dagelijks leven lijdt hier enorm onder.

Slaapverlamming (© Corbis Royalty Free)

In ernstige gevallen ondergaan zij therapie en slikken kalmeringsmiddelen om de onderliggende gevoelens die de nachtmerries veroorzaken te onderdrukken.

Ongeveer 15 procent van de volwassen bevolking heeft weleens last van slaapwandelen. Bij kinderen ligt het aantal nog hoger. Stress en onrustig slaapgedrag zijn belangrijke oorzaken van de nachtelijke wandelingen. Slaapwandelen is voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Denk nu niet dat slaapwandelaars met uitgestrekte armen als zombies door het huis schuifelen. De meesten weten heel goed hun weg te vinden. Ze kunnen deuren openen en meubels verplaatsen.

Dat geldt niet voor iedereen. Een Amerikaans onderzoek uit 2003 heeft uitgewezen, dat 19 procent van de volwassen slaapwandelaars gewond zijn geraakt tijdens hun nachtelijke escapades. Ze komen vaak ten val.

Schreeuwen, schoppen en in paniek rondlopen: nacht terreur is zowel voor degene die het ondergaat, als zijn of haar huisgenoten geen pretje. In tegenstelling tot nachtmerries die tijdens de remslaap (Rapid Eye Movement) ontstaan, komt nacht terreur vooral aan het begin van de slaap voor. Vooral kinderen hebben last van deze slaapstoornis. De persoon schreeuwt het uit en kan niet wakker worden gemaakt of gerustgesteld.

In sommige gevallen combineert de persoon nacht terreur met slaapwandelen. Ouders geven aan dat hun kind ongeveer een kwartier in paniek door het huis loopt, om daarna weer in slaap te vallen. Onrustig slaapgedrag, koorts en stress zijn bekende triggers om nacht terreur te veroorzaken. Weest gerust: meestal groeien kinderen erover heen.

We zijn eraan gewend geraakt om in onze dromen vreemde dingen te zien, maar wat nu als je klaarwakker bent en nog steeds dat monster ziet? Slaaphallucinaties komen meestal voor tijdens de periode dat je net wakker wordt of in slaap valt. Mensen geven aan stemmen te horen of mensen en vreemde voorwerpen in hun kamer te zien. Ook zien de personen vaak beesten en insecten over de muren kruipen.

Slaap gerelateerde hallucinaties komen vaak voor bij mensen die aan narcolepsie lijden. Normaal gesproken zijn de nachtelijke bezoeken van geesten en beestjes niets om je zorgen over te maken, wanneer dit echter gepaard gaat met vermoeidheid en het verlies van spiercontrole is het tijd om de huisarts te bezoeken.

Natuurlijk lijden mensen niet werkelijk aan exploderende hoofden. Deze slapers worden in het midden van de nacht opgeschrikt door een harde knal. De geluiden kunnen bijvoorbeeld luide explosies zijn. Ze horen deze geluiden meestal vlakbij hun hoofd of zelfs in hun hoofd. Hoewel de knal pijnloos is en er geen gevaar voor de gezondheid ontstaat, geeft het je wel de schrik van je leven.

Slaapverlamming hoort bij de normale nachtrust. Bij een normale verlamming ontspannen de spieren, behalve de hart- en oogspieren zich tijdens de slaap. In sommige gevallen treedt deze echter op vlak voor of na je in slaap valt. Je weet dat je wakker bent en je wilt je bewegen, maar het lukt je niet.

Deze stoornis gaat meestal gepaard met hallucinaties. Veel culturen wijten slaapverlamming aan geesten die ’s nachts op je liggen. Vandaag de dag leggen sommige onderzoekers een verband tussen mensen die zeggen dat ze ontvoerd zijn door buitenaardse wezens en slaapverlamming.

Kunnen mensen die aan slaapverlamming lijden zich nauwelijks bewegen, wanneer je een REM-slaap-gedragsstoornis hebt, beweeg je teveel. Je hersenen zenden niet de juiste signalen naar je lichaam tijdens de remslaap. Wanneer dit gebeurt, gaat dit meestal gepaard met schreeuwen, slaan, stompen en schoppen. Uiteraard wordt er door deze stoornis menig ongelukje veroorzaakt. REM-slaap-gedragsstoornis kan één van de symptomen van de ziekte van Parkinson zijn. Artsen schrijven meestal een middel voor dat remslaap vermindert en het lichaam ontspant.

Eén van de oorzaken van deze stoornis is dwangmatig overeten. Bij een slaap-eetstoornis is sprake van slaapwandelen waarbij heel veel wordt gegeten. De meeste mensen weten niet dat zij tijdens hun slaapwandelen zoveel eten. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een sterk verstoord leefpatroon. ’s Ochtends is bijvoorbeeld sprake van anorexia (gebrek aan trek) en in de avonduurtjes wil men meer eten dan normaal.

Deze stoornis is niet zonder enig gevaar. Tijdens de nachtelijke kookescapades wil men nog weleens de oven aanzetten. Anderen eten bevroren voedsel of ongekookte aardappelen.

Misschien nog verontrustender dan slaap-eten is slaap-seksstoornis. In 1996 bleek uit een onderzoek onder 7 personen dat slaap seks kan variëren tussen luide, kreunende geluiden, pijnlijke zelfbevrediging en zelfs aanranding en verkrachting. In een aantal controversiële gevallen zijn mannen vrijgesproken, omdat zij beweren in hun slaap iemand te hebben aangerand.

Hoewel niemand precies weet waarom mensen aan slaap-seksstoornis leiden, denkt men dat slapeloosheid, stress, alcohol, drugs en fysiek contact met hun bedgenoot het abnormale gedrag veroorzaken.

Mocht je na het lezen van al die stoornissen bang zijn om in slaap te vallen, bedenk dan dat helemaal niet in slaap kunnen vallen misschien nog wel erger is. Mensen die aan slapeloosheid (insomnia) lijden, lukt het niet om in slaap te vallen en/of slapen te licht, waardoor ze voortdurend wakker worden.

Wanneer je hieraan lijdt, ben je overdag vaak niet te genieten en kun je je bijna niet concentreren. Op de lange termijn kan het zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn. Overgewicht, hoge bloeddruk en zelfs hartaanvallen zijn een aantal van de nare symptomen. Gelukkig lukt het in de meeste gevallen om insomnia te bestrijden met medicijnen.

BRON: Snurkbeugel