woensdag 2 juni 2010

Obesitas en diabetes mellitus

Wat is obesitas?

Ernstig overgewicht (obesitas) is een snelgroeiend probleem in de Westerse wereld met belangrijke sociale, gezondheidsgerelateerde en economische aspecten. De WHO voorspelt dat gewichtsproblemen bij 25% van de volwassen Nederlandse bevolking in 2025 tot obesitas zal leiden. Op dit moment is 9% van de mannen en 10% van de vrouwen te zwaar.

Obesitas leidt tot verhoogde gezondheidsrisico’s. Er bestaat met name een sterke relatie tussen obesitas en suikerziekte (type II diabetes), hoge bloeddruk (hypertensie), hart- en vaatziekten (angina pectoris en acuut myocard infarct) , verhoogde serumlipiden (cholesterol en triglyceriden), herseninfarct (CVA), maligniteiten etc. Ook de gewrichten, de longen en het zenuwstelsel kunnen nadelige gevolgen ondervinden van fors overgewicht. Daarnaast bestaat er een duidelijke relatie tussen obesitas, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht inmiddels verantwoordelijk is voor 10% van de kosten van productieverlies door ziekteverlof of arbeidsongeschiktheid.
De Nederlandse situatie is sterk vergelijkbaar met de Zweedse situatie, waardoor overgewicht ook voor onze arbeidsproductiviteit in toenemende mate een belangrijke negatieve factor zal worden.

Obesitas is een chronisch probleem met een complex karakter. Een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging, een verstoorde stofwisseling, geneesmiddelen of een erfelijke afwijking zijn mogelijke oorzaken voor het ontstaan van overgewicht. Bij zeer ernstige obesitas ontstaan ook praktische problemen thuis en op de werkplek. Emotionele en/of psychische problemen spelen bij obesitas een niet onbelangrijke rol. Schaamte of een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld een ongezond eetpatroon langdurig in stand houden of juist versterken. De verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht bepaalt of er sprake is van obesitas. Deze verhouding is eenvoudig te berekenen door het lichaamsgewicht in kilogram, te delen door de lengte in meters in het kwadraat. De uitkomst wordt de Body Mass Index (BMI) genoemd (in formule: BMI = kg/m2) of Quetelet Index genoemd. Indien de uitkomst hoger is dan 30 dan spreekt men van obesitas. Hoe hoger de waarde van de BMI is hoe hoger het gezondheidsrisico op een overgewicht-gerelateerde aandoening.

Tip: stel uw eigen Body Mass Index vast

bmi.gif

Maatschappelijke factoren zoals weinig bewegen en ongezond eten zijn op dit moment de belangrijkste oorzaken. Het juiste advies voor iemand met obesitas is regelmatig en gezond eten en meer bewegen. Dat vergt echter wel voldoende motivatie en doorzettingsvermogen.



Wat is diabetes mellitus?

Bij diabetes kan suiker (glucose) niet in de lichaamscellen worden opgenomen. Hierdoor zal het bloedsuikergehalte stijgen. Diabetes kent twee typen. Diabetes Mellitus type 1 wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd. De oorzaak ligt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (pancreas) die geen insuline meer kunnen maken. Deze aandoening openbaart zich meestal op jeugdige leeftijd. Deze vorm van diabetes komt voor bij 0,6% van de Nederlandse bevolking.

Daarnaast bestaat ook een niet-insuline-afhankelijke vorm van diabetes. De eilandjes van Langerhans produceren wel voldoende insuline, maar de lichaamscellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline zelf. Daardoor kan een lichaamscel glucose niet opnemen. Men spreekt in dat geval van insuline-resistentie. Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Langdurig bestaande, sterk verhoogde bloedglucosespiegels komen regelmatig voor en omdat de klachten vaak geleidelijk optreden, is dit nogal eens een toevalsbevinding. Type 2 diabetes komt voor bij 1,5 tot 2% van de Nederlandse bevolking. Deze incidentie zal in de komende jaren toenemen. OHC biedt een zgn. obesitas programma. Vraag naar onze voorwaarden.

Bron: ohcbv