woensdag 2 juni 2010

Deskundigen: er ís iets aan snurken te doen

Snurken is een onderschatte volksziekte. Er gaan huwelijken aan kapot. In zeer ernstige gevallen kun je er op den duur allerlei ziektes van krijgen.

Er is dan sprake van obstructief slaap apneu syndroom (osas). In de slaap wordt de adem ingehouden, wat leidt tot slaapstoornissen en dodelijke vermoeidheid overdag. Met risico van in slaap vallen. Gebeurt dat achter het stuur, dan is sprake van levensgevaar.

Over het onderwerp ‘Help, ik snurk, wat is er wèl aan te doen?’ houdt Gelre ziekenhuizen Apeldoorn maandag 15 februari de tweede laagdrempelige informatieavond onder de noemer Vertel me Gelre.

Het ziekenhuis heeft al sinds 1996 een multi-disciplinair team (kno-arts, longarts, neuroloog) dat zich met het snurkprobleem bezighoudt. Naar schatting heeft 4 procent van de mannen en 2 procent van de vrouwen osas. Hoe ouder, des te vaker men snurkt. Van de mannen boven de zestig snurkt zelfs veertig procent. Dat heeft onder andere te maken met dikker worden naarmate men ouder wordt. Vet vernauwt de ruimte in de keel, de wanden van de keel verslappen en de doorgang wordt smaller. Aangezien dat bij mannen in iets sterkere mate gebeurt, snurken mannen het vaakst.

Het probleem is zo groot dat relaties er onder lijden of er zelfs op kunnen knappen, weten kno-arts Raphael Hemler en longarts Marius Möllers vanuit hun praktijk. Elk jaar zien ze in het team zeshonderd snurkpatiënten voorbij komen. Waarvan tweehonderd ernstige (osas-)gevallen.

Hemler weet van een man die zo hard snurkte dat hij de slaapkamer van zijn dochter liet isoleren. Een ander was op de begane grond vanuit zijn woning op acht hoog te horen. In een dorpje bij Utrecht hoorde de bakker als hij om drie uur in de ochtend naar zijn werk liep, zijn buurman de slager snurken. De relatie van de slager liep er om spaak. Zijn vriendin trouwde met de bakker. Soms gaan mannen na klachten van hun vrouw apart liggen, maar dringt zijn gesnurk dwars door de slaapkamerwand heen.

(Veel) alcohol drinken verergert het snurkprobleem omdat het de keelspieren nog verder verslapt. Osas (apneu) - de ergste vorm van snurken waarbij de keel even wordt afgesloten - zorgt voor ernstige verstoring van de slaap. Mensen zijn overdag doodmoe, kunnen op den duur hoge bloeddruk en hartproblemen krijgen. Veel beroepschauffeurs, die door hun zittend bestaan te dik zijn geworden, hebben osas. Extra gevaarlijk omdat zij in slaap kunnen vallen achter het stuur.

Veel mensen denken dat er niets tegen gesnurk is te doen. Dus gaan ze ook niet naar de dokter. Een misverstand, zeggen Hemler en Möllers, die het overigens jammer vinden dat in de medische opleidingen geen aandacht aan het probleem wordt besteed. Voor de minder ernstige gevallen is er onder andere de snurkbeugel (deze vergroot de keelruimte en moet voor het slapen in de mond worden gedaan). Als de neus te nauw is en men met de mond open slaapt, kan de neus met medicijnen, door middel van een klemmetje worden verwijd. Ook kan de keel of neus operatief ruimer worden gemaakt. Voor de ernstige (osas-) gevallen is er het overdrukmasker (dat lucht naar binnen blaast). ,,Wat ongemakkelijk, maar wel een uitkomst,'’ zegt Möller.

Sommige behandelingen zitten in het ziektekostenpakket - zoals bij neusproblemen. Het overdrukmasker is in negentig procent van de gevallen effectief. Zestig, zeventig procent van de snurkers is te helpen, weet Hemler. ,,Maar helaas, niet àlle snurkers krijgen we stil.'’

Bron: de Stentor