dinsdag 1 juni 2010

Lekker doorslapen is zo gewoon nog niet

Slaapcentrum SEIN (SSZ) in Zwolle, Nederland is het toevluchtsoord voor de slapeloze nachtbrakers die wel willen maar niet kunnen slapen; mensen met slaapstoornissen en waakstoornissen.Jaarlijks biedt het centrum matrashulp aan 550 mensen. “Een slaapkamer is om in te slapen.
Het gebouw van SEIN staat in de hoek aan de Dr. Denekampweg heel rustiek en afgelegen te wachten op bezoekers. Rustiek, zoals het past bij het beeld van een slaapcentrum.
Binnen is de sfeer al even feeëriek: gedempte stemmen klinken over een wandelgang die volgehangen is met het betere zeefdrukwerk van Dali.
In de controlekamer van SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) verschaffen televisieschermen beelden van de slapende mens. Op monitoren kan het begeleidingsteam van SEIN hartslag, ademhaling en hersenactiviteit van de patiënt volgen. Big Brother is watching you, maar dan positief.
Hier zoekt men naar oorzaken en oplossingen voor slapeloosheid. Slapen behelst meer dan je ogen dicht doen. Wie wel eens wakker ligt van zichzelf, weet hoe lastig slapeloosheid kan zijn. Er zijn verschillende ziektebeelden: o.a. rusteloze benen syndroom, narcolepsie, slaapwandelen. Via huisarts of ziekenhuis komt de slapeloze bij SEIN terecht. SEIN heeft een heel team professionals dat minutieus op zoek gaat naar de oorzaak van de slapeloosheid. Patiënten die een interne behandeling krijgen, brengen doorgaans één nacht door op een slaapkamer van het onderzoekscentrum. Met een hoofd vol elektroden, staat de camera op ze gericht en worden in een ‘controlroom’ nauwgezet de verschillende stadia van slaap en de hersenactiviteit gevolgd en geanalyseerd. Het ziet er heel 1984 uit.
“Stress en trauma’s liggen veelal ten grondslag aan slaapstoornissen. Vaak zijn dat stoornissen die we middels een psychologische of pedagogische hulp kunnen verhelpen”, zegt Thea Grutter, hoofd bedrijfsvoering SSZ. “Maar we behandelen ook mensen met dwaalproblemen, patiënten met het rusteloze benen syndroom, apneu-patiënten – dat zijn mensen die tijdens de slaap ophouden met ademhalen. Daar hebben we allemaal last van, maar deze mensen overkomt dat heel vaak en heel lang. Die worden daar wakker van en vallen dan overdag weer snel in slaap. Ze snurken ook bijna allemaal. En dan hebben we nog patiënten met narcolepsie. Da’s een neurologische afwijking waarbij de volgorde en de lengte van de verschillende slaapstadia - Non Rapid Eye Movement (NREM) en de Rapid Eye Movement (REM) - verstoord raken. Zij krijgen ook overdag last van in slaap vallen - ze vallen echt in een REM-slaap en narcolepsie gaat dan ook gepaard met verslapping van alle spieren. Die vallen echt neer. Ja, da’s gevaarlijk, stel je voor wat er gebeurt als je dat overkomt terwijl je achter het stuur zit of zo.”
Naast de aandoeningen die met medicatie te verhelpen zijn, zijn er ook genoeg voorwaarden te creëren waardoor de gewone ‘wakkere’ mens beter zal gaan slapen.
De ietwat troosteloze slaap/behandelkamers van SSZ geven een eerste inkijkje. Rust, reinheid en regelmaat; slaapkamerhygiëne. “Wat je dus niet moet doen, is met een zak chips en een fles cola op de bank een thriller tot diep in de nacht gaan zitten kijken. Daar word je niet moe van, maar werkt eerder averechts. Daarnaast moet je er zorg voor dragen dat je slaapkamer je zo weinig mogelijk prikkels biedt. Een slaapkamer is om in te slapen, zeg ik altijd maar. Natuurlijk mag je van mij televisie kijken in bed, of een boek lezen. Maar als je last van slapeloosheid hebt, is dat geen goed idee.”

bron: De stentor