dinsdag 1 juni 2010

Wonderpil bij apneu

In de Volkskrant (Hollandse krant) verscheen eind februari een groot interview met de schrijver A.F.Th van der Heijden. Al in de intro werd uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat hij een tijdlang ernstig worstelde met zijn gezondheid. Hij bleek last te hebben van slaapapneu, die ernstige stemmings-wisselingen en overgewicht veroorzaakte.

Dankzij een wonderpil voelt hij zich nu een stuk beter. Zo stond er boven dat artikel. In het interview werd dat nog wat verder toegelicht. Het zag er serieus uit. Maar voor ons als insiders kwamen de verschijnselen bekend voor. Compleet met alle vervolgschade. Maar over één ding wilde iedereen wel méér weten: Wat was die wonderpil? Wachten wij niet allemaal op zoiets, dat eerdaags wellicht zelfs de cpap overbodig maakt? Even wat feiten op een rij. A.F.Th. (zoals hij zich soms ook noemt) kreeg, mede door osas, last van een stevig overgewicht. Bij het universitair medisch centrum liep een onderzoek waarbij een experimenteel middel werd ingezet dat een goede stofwisseling zou bevorderen. De helft van een groep patiënten kreeg het nieuwe middel. De andere een neppil. Beide groepen werden begeleidt door een stevig dieetprogramma. Bedoeling was het effect van het middel te bestuderen.

Zeker is dat A.F.Th. in korte tijd tientallen kilo’s afviel. Onzeker is of hij het nieuwe middel of een neppil slikte. Misschien wil hij graag in het wonder geloven. Ondanks dat hij stevig afviel, moet hij nog altijd voor de therapie masker en cpap gebruiken.

bron: volkskrant