dinsdag 1 juni 2010

Alle snurkremedies op een rijtje

Wie occasioneel snurkt, is vaak geholpen met eenvoudige middeltjes. Snurk je hevig of lijd je aan obstructief slaapapneu, dan moet je wellicht het grof geschut inzetten.

Leef- en slaapgewoonten1. Slaappositie veranderen

Je snurkt vaker als je op je rug slaapt. Probeer dus eens op je buik of op je zij te slapen, dan zakt je tong minder naar achteren in je keel.

2. Overgewicht

Te veel wegen houdt niet alleen gezondheidsrisico’s in, je gaat er ook meer en harder van snurken. Doe indien nodig iets aan je lichaamsgewicht, of probeer een ideaal lichaamsgewicht te behouden. Let op je voeding (eventueel onder begeleiding van een diëtist) en neem voldoende beweging.

3. Matig je alcoholgebruik

Kijk niet te diep in het glas, zeker niet tot vier uur voor je onder de lakens kruipt. Alcohol heeft een sterk onderdrukkend effect op het centrale zenuwstelsel, waardoor de slaap dieper wordt, de spieren extra verslappen, en de decibels toenemen.

4. Verstopte neus

Gebruik neusdruppels om het ademen via de mond tegen te gaan. Let op: sommige neusdruppels zijn niet geschikt voor langdurig gebruik. Verhoog eventueel het hoofdeinde van je bed. Ook het aanbrengen van een neuspleister die de neusgaten vergroot kan in sommige gevallen helpen.

5. Stop of minder met roken

De rook die je inademt prikkelt het slijmvlies in de keelholte. Hierdoor gaat het zwellen, wat de kans op snurken doet toenemen.

6. Wees zuinig met slaap- en kalmeermiddelen

Zij verhelpen je snurkprobleem niet, wel integendeel. Door hun spierontspannende effect maken ze het alleen nog maar erger.

7. Anti-snurkmiddeltjes

Specialisten zijn het er over eens dat proberen vast geen kwaad kan, maar hun effect is tot nog toe niet bewezen.

8. Face-Former

Dat is een apparaatje waarmee je de spieren in het oro-faciale systeem (gezicht, mond- en keelholte) verstevigt, waardoor het slappe weefsel als het ware wordt gelift. Zo zullen de hogere luchtwegen zich tijdens de slaap minder snel afsluiten. Dit is een actieve therapie die niet alleen het fenomeen snurken aanpakt maar ook de oorzaak. Wil je er meer over weten, surf dan naar

Mechanische hulpmiddelen en radiofrequenties


1. Mondprothese

Voor gewoon snurken of een milde vorm van slaapapneu biedt een mondprothese soms de oplossing. Zon siliconenprothese wordt gemaakt door een specialist en brengt de onderkaak naar voren zodat de ruimte achterin de keel toeneemt. Bij het nachtelijke inademen krijg je zo minder luchtturbulenties. Ook bij de apotheek kan je dergelijke apparaatjes kopen, maar je laat ze best speciaal op jouw maat maken bij de kliniek voor snurken en apneu te


2. Radiofrequentie-ablatie

Deze ingreep vindt plaats onder lichte verdoving en is vooral geschikt voor lichte snurkers met een normale keelanatomie. Wat gebeurt er? Met radiofrequentiegolven worden littekens in je weke verhemelte, in je tong, of in beide gemaakt. Door de littekenvorming achteraf gaat het slijmvlies van de keel minder makkelijk trillen. De ingreep duurt uiterlijk een kwartiertje, en brengt weinig ongemakken met zich mee. Je helemaal van het snurken verlossen doet ze niet, je gaat alleen minder luidruchtig tekeer.

3. Beademingsapparaat

De standaardbehandeling bij obstructief slaapapneu, zeker als je meer dan 20 ademstops per uur haalt, is een beademingsapparaat. Tijdens zijn slaap draagt de patiant een maskertje op de neus dat via een plastic tube in verbinding staat met een compressor. Deze kleine computerterminal blaast lucht onder positieve druk in de neus en keelholte, waardoor de keel als het ware opengespalkt wordt en er geen afsluiting meer kan optreden. Gevolg: je snurkt niet meer en de apneu verdwijnt. Het lijkt weinig aantrekkelijk maar je slaapkwaliteit verbetert gigantisch.

Onder het mes

1. Het weghalen van vergrote keel- en/of neusamandelen (poliepen)

Bij kinderen zijn amandelen of poliepen bijna altijd de oorzaak van nachtelijk snurken, eventueel gecombineerd met apneu. Let erop als je kind vaak moe en prikkelbaar is, dit kan wijzen op een verstoorde nachtrust. En een slechte slaap heeft een nadelige invloed op zijn of haar groei. Wordt niet terugbetaald.

2. Een neusoperatie of septoplastie

In zeldzame gevallen kan een scheefstaand neustussenschot chronische neusverstopping veroorzaken. Hierdoor ga je door je mond ademen en snurken. Bij septoplastie maakt de chirurg de verschillende delen van het neusseptum vrij en zetten ze deze recht. Zo wordt de normale functie van de neusholte hersteld. Wordt quasi volledig terugbetaald.


3. UPPP (uvulopalatopharyngoplastie

Bij deze operatie nemen dokters een reepje van het verhemelte, de huig en de amandelen weg en spannen ze het slappe keelslijmvlies op met behulp van hechtingsdraadjes. Je kan ze vergelijken met een soort inwendige facelift om het weefsel strakker te maken zodat de luchtweg beter openblijft. De ingreep gebeurt onder narcose en helpt tegen snurken in 90 tot 95 procent van de gevallen. Tegen slaapapneu is ze minder efficient. Voor UPPP moet je wel wat over hebben: drie dagen ziekenhuisverblijf, een week lang keelpijn en twee weken arbeidsongeschiktheid. Wordt volledig vergoed door de mutualiteit


4. Hyoid-expansie

Deze behandeling bevindt zich nog in een experimentele fase en werd voor het eerst uitgevoerd in het UZ Antwerpen, in samenwerking met het universitair ziekenhuis van Mannheim. Eenvoudig gesteld wordt het tongbeen van de patiënt verbreed met een titanium implantaat. Dat heeft als effect dat de keelholte breder wordt en minder makkelijk toeklapt.