dinsdag 1 juni 2010

Snurken is stress voor twee!

Acht uur lang de stilte én vrede in alle slaapkamers van Nederland.Een stevige ruk aan het kussen of een venijnige por in de zij. Wie samen met een ronkende partner het bed deelt, heeft zo zijn eigen methodes ontwikkeld om het snurken te stoppen. Meestal helpt dit maar even en een paar minuten later is dat irritante zaaggeluid weer volop hoorbaar. Snurken veroorzaakt in veel slaapkamers zoveel stress, dat op den duur de relatie er onder kan gaan lijden. De partner een stille nacht bezorgen, zou dan ook de hoogste prioriteit moeten hebben voor iedereen die regelmatig snurkt.

Snurken voert al sinds mensenheugenis de lijst aan met meest voorkomende nachtelijke ongemakken. Ongeveer 42 procent van de Nederlandse bevolking doet het. En daarvan doet 72 procent het bijna iedere nacht. Snurken is dan ook de voornaamste oorzaak van slapeloosheid. Een zagende partner kan je al snel twee uur per nacht wakker houden. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat snurken ook tot stress en spanningen kan leiden. Zo is 39 procent van de snurkers er van overtuigd dat snurken een negatief effect heeft op de verhouding met de partner. Ook bekent 56 procent dat dit de oorzaak is van ruzies. Eén op de tien koppels overweegt zelfs te gaan scheiden vanwege snurken. Zover hoeft echter niemand het meer te laten komen.

Meer over snurken:

In 80 procent van de gevallen is het invallen van het zachte weefsel achter in de keel de oorzaak van snurken (‘keel’snurken). Tijdens het inademen gaat de lucht langs dit slappe en neerhangende deel van het gehemelte. Dit weefsel gaat meetrillen op de luchtstroom en veroorzaakt vervolgens dat vervelende en irritante nurkgeluid. In maar 15 tot 20 procent gaat het om ‘neus’snurken als gevolg van bijvoorbeeld een verstopte neus. Snurken blijft vervelend en 30 decibel is al genoeg om de nachtrust te verstoren. Snurken kan echter zo oorverdovend zijn, dat het met gemak de 80 decibel kan overschrijden.

Door een aantal leefregels in acht te nemen, kan het ‘keel’snurken al een stuk verminderen. Zo wordt aangeraden om voor het slapen gaan geen alcohol meer te drinken. Dit ontspant de keelweefsels, waardoor ze tijdens het slapen kunnen gaan trillen. Maar ook overgewicht en roken bevorderen het snurken.

Overigens snurken mannen tweemal meer dan vrouwen. Boven de vijftig jaar gaan ook vrouwen meer snurken en groeit de verhouding naar elkaar toe. Naar schatting snurkt bovendien één op de tien kinderen!

Doordat de werkzame bestanddelen gedurende acht uur geleidelijk vrijkomen, kunnen partners weer samen de hele nacht van een goede en ongestoorde slaap genieten. Niet langer meer apart, maar
samen naast elkaar in één bed.