woensdag 2 juni 2010

Zuurstoftekort baby’s sneller op te sporen

Utrecht - Kinderartsen kunnen bij te vroeg geboren baby’s via een eenvoudige methode met infrarood licht het zuurstofgehalte in de hersenen in de gaten houden.

Daardoor kunnen zij tijdig ingrijpen bij zuurstofgebrek en mogelijk hersenschade voorkomen. Dat schrijft kinderarts Petra Lemmers in haar proefschrift, waarop zij donderdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Op tijd

Bij te vroeg geboren kinderen kunnen zich problemen voordoen met de aanvoer van bloed naar onder meer de hersenen. De oorzaak daarvan kan worden behandeld, maar dan moet wel op tijd worden ingegrepen.

Als dat niet gebeurt, kunnen de hersenen beschadigd raken. De helft van alle te vroeg geboren kinderen krijgt op latere leeftijd te maken met ontwikkelingsproblemen. Hersenschade door zuurstofgebrek ligt daar vaak aan ten grondslag.

Onderzoek

Lemmers maakte voor haar onderzoek gebruik van zogenoemde nabij-infraroodspectroscopie. Een sensor op het hoofdje van de baby meet aan de hand van infrarood licht het zuurstofgehalte in de hersenen.

Tot dusver gebeurde dat door middel van een bandje aan de hand of voet. Volgens Lemmers is het voordeel van haar methode, die al wordt toegepast bij hartoperaties bij oudere kinderen en volwassen, dat de meting rechtstreeks in de hersenen gebeurt, de plaats waar zuurstoftekort het schadelijkst is.

Methode

Dankzij de nieuwe methode kan bij te vroeggeborenen met een dreigend zuurstoftekort in de hersenen direct ingegrepen worden door bijvoorbeeld de bloeddruk te verhogen of de beademing aan te passen. „De methode is praktisch zeer bruikbaar”, stelt Lemmers. „Ik verwacht dat de zuurstofmeting van hersenweefsel op termijn standaard zal worden bij de zieke pasgeborene.”

Bron: Telegraaf