woensdag 2 juni 2010

Vernauwde keel doet zwangere snurken

Veel zwangere vrouwen snurken. Dat komt door vet dat zich in hun keelwand ophoopt.

Vrouwen zijn geen fanatieke snurkers, maar dat verandert als ze zwanger worden. In de laatste drie maanden van de zwangerschap snurkt maar liefst 40 procent. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van de normale situatie, waarin 17 procent wel eens snurkt.
Deze cijfers komen naar voren uit een Schots onderzoek onder 200 vrouwen, van wie de helft in verwachting was. Op zich was het fenomeen van de zwangere snurksters bekend, maar de Schotten hebben er nu als eersten een overtuigende verklaring voor gevonden.

In het vakblad European Respiratory Journal van februari melden ze dat de keelholte in het laatste trimester van de zwangerschap aanzienlijk vernauwd wordt, soms met wel 15 procent. Deze versmalling, gemeten met geluidsgolven, is volgens de onderzoekers het directe gevolg van vetafzettingen in de keelwand. De vervette wand gaat meetrillen op de ademtocht, wat het knorrende geluid veroorzaakt.

Een bijkomend bezwaar is dat het vet de ademhaling bemoeilijkt. Bij 14 procent van de zwangere vrouwen stokte de adem tijdens de slaap; niet-zwangeren kenden dit probleem nauwelijks. Door de moeizame nachtelijke ademhaling is de vrouw overdag vaak moe. Bovendien kan de bloeddruk stijgen, wat slecht kan zijn voor het kind.

De Schotten willen nu uitzoeken hoe schadelijk dat allemaal is. Ze benadrukken dat de veranderingen omkeerbaar zijn; na de zwangerschap verdwijnt het keelvet en stoppen de meeste vrouwen met snurken. Een remedie voor het probleem hebben de onderzoekers niet.