dinsdag 1 juni 2010

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord worden om de behandeling te verbeteren en om de cardiovasculaire risico’s te beperken.

Wat is het slaapapneusyndroom?

Het slaapapneusyndroom is een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap regelmatig even stopt met ademen. De patiënt is zich daar meestal niet van bewust omdat hij tijdens die korte periodes niet echt wakker wordt. Naargelang het aantal ademstilstanden tijdens de nachtrust, wordt de herstellende en verkwikkende slaap wel een aantal keren onderbroken zodat de patiënt ’s morgens de indruk heeft dat hij te weinig geslapen heeft. Daardoor treedt overdag een algemeen vermoeidheidsgevoel op. Een ander gevolg van het slaapapneusyndroom is dat het de cardiovasculaire risico’s, onder andere verhoogde bloeddruk, doet toenemen.

Hoe weet u of u lijdt aan het slaapapneusyndroom?

Omdat de patiënt niet wakker wordt tijdens de ademstilstanden, is het de partner die daarvan getuige is. Een andere aanwijzing dat iemand lijdt aan het slaapapneusyndroom is een overdreven en onverklaarde vermoeidheid en een slaperig gevoel overdag. Bovendien gaat het slaapapneusyndroom meestal gepaard met gesnurk. Na elke ademstilstand, komt de ademhaling nogal luidruchtig opnieuw op gang, wat een soort gesnurk met zich meebrengt. Ook in dit geval is de partner het best geplaatst om het fenomeen te bevestigen.

Ten slotte is een verhoogde bloeddruk die resistent is aan de gekregen behandeling nog een aanwijzing van het slaapapneu-syndroom.

Slaapapneu treft vooral mensen met hoge bloeddruk

Het slaapapneusyndroom verhoogt het risico op verhoogde bloeddruk. Omgekeerd stelt men ook vast dat 70 tot 80% van de mensen met hoge bloeddruk ondanks hun behandeling (therapieresistente hypertensie) ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Bij behandeling van slaapapneu (met continue positieve drukbeademing), slaagt men er wel in de bloeddruk te laten zakken met gemiddeld 2 mmHg. Dankzij deze verbetering, kan in sommige gevallen de bloeddrukverlagende behandeling verlicht worden.

Wanneer men bij een patiÃnt moeilijkheden ondervindt om hoge bloeddruk met succes te behandelen, doet men er goed aan slaapademhalingsstoornissen op te sporen, vermits de behandeling hiervan positieve gevolgen heeft voor de bloeddruk en dus ook een vermindering inhoudt van de cardiovasculaire risicoâs.

Dus, als u snurkt en uw bloeddruk therapieresistent is, aarzel niet meer en raadpleeg uw arts.

Bron: E-gezondheid