woensdag 2 juni 2010

Mondiale aandacht voor Dag van de Slaap

Het is vandaag de Internationale Dag van de Slaap. In België doen ze daar actief aan mee, Nederland doet het volgende week nog eens dunnetjes over met de Nationale Slaapdag (op 27 maart).

De Belgen hebben als thema dit jaar ‘Slaap en leeftijd’. Bijna de helft van de 65-plussers klaagt namelijk over slaapproblemen.

De meeste slaapstoornissen zijn het gevolg van lichamelijke of psychiatrische aandoeningen en de medicijnen die men hiervoor slikt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ongeveer een kwart van de 65- tot 84-jarigen lijdt aan meerdere chronische problemen zoals onder andere neurologische klachten en artritis.

Naarmate je ouder wordt, ondergaat het slaappatroon enkele belangrijke veranderingen. Oudere mensen slapen korter en minder diep, maar frequenter. Dat ze minder slaap zouden nodig hebben, is dus een misvatting.

De totale slaapbehoefte per etmaal blijft gelijk (zo’n 7 tot 8 uur), maar het slaappatroon van de mensen wordt verstoord en vaak ook versnipperd. Velen doen na hun pensioen ook een dutje overdag, en naarmate ze ouder worden dat er vaak zelfs meerdere..

Ook verandert het slaap-waakritme: het verschuift wat naar voren zodat je ’s avonds eerder in slaap valt en ’s ochtends vroeger ontwaakt.

De oorzaak van deze ritmeverschuiving ligt waarschijnlijk in de verminderde productie van bepaalde hormonen op latere leeftijd, zoals het groeihormoon en melatonine.

Bron: Vrij Universiteit Brussel