dinsdag 1 juni 2010

Het belang van een goede nachtrust.

Een goede nachtrust is van groot belang voor de gezondheid. In uw slaap herstelt u van lichamelijke inspanningen en rust u ook geestelijk uit. In uw slaap heeft de geest de tijd om alle gebeurtenissen van de dag te verwerken. Dromen zijn een van de dingen die u helpen de gebeurtenissen te verwerken. Zonder dat u het vaak weet droomt u vaak vier tot zes keer per nacht.Een goede nachtrust is van groot belang voor de gezondheid. In uw slaap herstelt u van lichamelijke inspanningen en rust u ook geestelijk uit. In uw slaap heeft de geest de tijd om alle gebeurtenissen van de dag te verwerken. Dromen zijn een van de dingen die u helpen de gebeurtenissen te verwerken. Zonder dat u het vaak weet droomt u vaak vier tot zes keer per nacht.Onderzoeken hebben aangetoond dat de mens een relatief stabiel slaap patroon heeft dat uit meerdere fases bestaat. Gedurende de nacht volgende de verschillende slaapfases elkaar op, dit zijn de oppervlakkige slaap, de diepe slaap en de droom of REM slaap. De oppervlakkig slaap is licht en makkelijk te verstoren, de diepe slaap duurt het langst in het begin van de nacht. Deze diepe slaap is waarschijnlijk het belangrijkste voor lichamelijk een geestelijk herstel. In de droom of REM slaap worden de indrukken van die dag verwerkt. Een cyclus duurt gemiddeld 100 minuten en de gemiddelde mens heeft per nacht ongeveer 4 tot 6 van deze slaapcycli.


De hoeveelheid slaap die een gemiddeld mens nodig heeft verschilt van persoon tot persoon en ook afhankelijk van uw leeftijd. Meestal heeft u minder slaap nodig naarmate u ouder wordt maar gemiddeld hebben de meeste mensen tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Dus gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Niet alleen voldoende slaap is belangrijk ook is het van belang hoe u slaapt. Als u moe en uitgeput wakker wordt na een ruime nacht slapen heeft u waarschijnlijk niet goed geslapen. Een goede slaap zorgt dus voor meer energie, een betere stemming, een beter geheugen, meer creativiteit, een beter reactievermogen, een betere gezondheid en zelfs een beter werkend immuunsysteem.

Na een nacht met weinig of onderbroken slaap presteert u overdag minder goed op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. U bent snel moe en voelt u lusteloos, de concentratie verslapt en u word (misschien zonder dat u het merkt) humeurig en snel prikkelbaar. Ook neemt de weerstand tegen de problemen die u plagen in ernstige mate af. Dit kan weer tot meer slaap problemen leiden waardoor u in een steeds ernstige situatie terecht kunt komen. Het is dus van het grootste belang om slaap problemen serieus te nemen.

Problemen met slapen.

Er zijn een aantal oorzaken voor slechte slaap zoals een hoge werkdruk, persoonlijke problemen, sociale verplichtingen, onregelmatige slaap of een slechte slaap houding. Vaak lijkt het of we niet voldoende uren in een dag hebben en de uren die het eerst sneuvelen zijn vaak de slaap uren. De meest voorkomende slaap klacht is het niet in slaap kunnen vallen, een ander slaap probleem kan zijn dat u een aantal keren per nacht of te vroeg wakker wordt. De gevolgen van slaapproblemen zijn ernstig genoeg om er op tijd iets aan te doen. Uw huis-arts is de aangewezen persoon om u te helpen de oor-zaken van uw slaapproblemen op te sporen en deze -als het even kan- te verhelpen. Soms, maar zeker niet altijd, schrijft de arts u medicijnen voor. Slaapmiddelen kunnen soms tijdelijk een oplossing bieden. Maar de voordelen wegen meestal niet op tegen de grote nadelen.

Er zijn een aantal oorzaken voor slechte slaap zoals een hoge werkdruk, persoonlijke problemen, sociale verplichtingen, onregelmatige slaap of een slechte slaap-houding. Vaak lijkt het of we niet voldoende uren in een dag hebben en de uren die het eerst sneuvelen zijn vaak de slaap uren. De meest voorkomende slaap klacht is het niet in slaap kunnen vallen, een ander slaap probleem kan zijn dat u een aantal keren per nacht of te vroeg wakker wordt. De gevolgen van slaapproblemen zijn ernstig genoeg om er op tijd iets aan te doen. Uw huisarts is de aangewezen persoon om u te helpen de oorzaken van uw slaapproblemen op te sporen en deze -als het even kan- te verhelpen. Soms, maar zeker niet altijd, schrijft de arts u medicijnen voor. Slaapmiddelen kunnen soms tijdelijk een oplossing bieden. Maar de voordelen wegen meestal niet op tegen de grote nadelen.Daarom zijn de meeste artsen heel terughoudend in het voorschrijven van slaapmiddelen. U slaapt er meestal niet veel langer door. Bovendien went uw lichaam snel aan slaapmiddelen. Al binnen enkele weken vermindert het effect. U kunt verslaafd raken aan slaapmiddelen en stoppen is dan moeilijk. Een bijwerking van slaappillen is sufheid overdag. Worden uw klachten veroorzaakt door spanningen en stress dan moet hier eerst iets aan gedaan worden. Als het nodig is kan uw huisarts u doorverwijzen naar het RIAGG of een specialist. De kwaliteit van uw slaap wordt in belangrijke mate bepaald door uw levenswijze. Daarom kunt u vaak zelf iets aan uw slaapklachten doen.

De volgende tips kunnen u daarbij helpen:

Probeer overdag niet te slapen.
Probeer op regelmatige tijden te gaan slapen en op te staan om uw biologische klok in balans te houden.
Vermijd vermoeiende inspanning binnen vier uur voor het slapen gaan.
Lichamelijke inspanning overdag kan de slaap bevorderen.
Drink of eet niet uitgebreid binnen enkele uren voor het naar bed gaan.
Vermijd ’s avonds cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, cola en thee.
Zorg dat uw slaapkamer voldoende donker is.
Slaap in een rustige, goed geventileerde en niet te warme kamer.
Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen en niet voor andere zaken, zoals hobby’s, studeren of TV kijken.
Drink warme melk met honing of anijs voor het slapengaan dit is gezond en rustgevend.
Als u niet kunt slapen ga dan niet liggen woelen in uw bed, maar ga wat doen in een andere kamer. Bij voorkeur iets waar u rustig van wordt of waarbij u zich gewoon prettig en ontspannen voelt.

Bron: snurken; stopmetsnurken; snurken.iblogs