woensdag 2 juni 2010

Is snurken aangeboren?

snurken Er zijn mensen die eenvoudigweg chronische snurkers zijn, aldus een Sloveens onderzoeksteam. De keelholte en het keelgat zijn bepalend voor snurken. Hebben we een verstopte neus dan zal het geluidsvolume van het gesnurk wel groter zijn , maar dat is niet de enige bepalende factor. Het zachte gehemelte speelt ook mee. Uit onderzoek bleek ook dat bij mensen die luid snurken het zachte gehemelte veel groter is dan bij niet-snurkers. Dit verhindert een soepele ademhaling. De turbulente luchtstroom zorgt voor het snurkgeluid. Een groot zacht gehemelte speelt op in de slaap, terwijl u overdag daar niets van merkt.

Overgewicht en een hogere leeftijd verergeren het probleem. Bovendien is het beter om niet te veel alcohol te drinken en rokerige ruimtes vermijden.

Naar schatting snurken drie van de tien vrouwen en vier van de tien mannen. Opereren kan een optie zijn, maar dat wordt het beste als laatste uitweg gezien. Er zijn hulpstukjes verkrijgbaar zoals plastic spalkjes die de luchtwegen helpen open te houden. Oordopjes voor de partner kunnen ook een oplossing bieden.

Tengevolge van het luid snurken van één van de partners, slapen vele echtparen tegenwoordig in aparte geïsoleerde ruimtes. Bij occasioneel snurken wordt er al eens iemand naar de sofa verwezen, maar dit is zeker niet de beste oplossing. Na een nacht op de sofa staat u immers geradbraakt op en weet u de waarde van een goed bed pas echt te appreciëren.