woensdag 2 juni 2010

Gescheiden slapen beter voor relatie

Koppels zouden apart moeten slapen voor hun relatie en om gezondheidsredenen, stellen Britse deskundigen. Als een van de partners veel draait in zijn of haar slaap, bestaat er een kans van 50 procent dat de slaap van de ander wordt verstoord. Desondanks willen stellen toch graag samen blijven slapen, berichtte de BBC woensdag.

“Mensen denken dat ze samen beter slapen, maar onderzoek wijst anders uit”, aldus wetenschapper Robert Meadows van de Universiteit van Surrey. Hij vergeleek de slaapresultaten van veertig stellen.

Volgens slaapspecialist Neil Stanley, die apart van zijn vrouw slaapt, zijn stellen pas enkele eeuwen geleden tijdens de industriële revolutie samen gaan slapen, bij gebrek aan ruimte. Hiervoor was het niet ongewoon de nacht apart door te brengen, aldus Stanley. In het oude Rome was het huwelijksbed uitsluitend bedoeld voor het bedrijven van de liefde.
Stanley raadt stellen met slaapproblemen aan hetzelfde te doen. Volgens de onderzoeker is slaapgebrek onder meer verbonden met depressies, hartstoornissen, longproblemen, ongelukken en scheidingen. De onderzoeker stelt dat aan voldoende slaap vaak niet genoeg belang wordt gehecht.