woensdag 2 juni 2010

Steeds meer apneu ontdekt

Het aantal mensen dat wordt behandeld voor apneu, de tijdelijke onderbreking van de zuurstoftoevoer tijdens de slaap door een obstructie, neemt steeds verder toe. Het gaat meestal om stevige snurkers met overgewicht.

Sinds het Rode Kruis Ziekenhuis meer mensen is gaan testen via het slaaplaboratorium is ook het aantal behandelingen enorm toegenomen. ,,We hebben in 2009 ongeveer 650 slaaptesten gedaan. Bij een derde deel van de patiënten is apneu geconstateerd, dat is een vrij hoog percentage'’, meldt longarts Erik Kapteijns van het RKZ. ,,111 mensen kregen de behandeling met de cpap, het masker dat zorgt voor een vrije doorvoer van zuurstof tijdens de slaap. 68 mensen kregen een gebitsbeugel, effectief bij een lichtere vorm van apneu. En 30 mensen hebben bij de afdeling KNO een operatie ondergaan die de obstructie opheft.'’ Het aantal apneu-gevallen wordt landelijk geschat op 100.000. De helft weet het niet.

Een nieuwe ontwikkeling is het slaaponderzoek thuis. ,,Mensen slapen niet zo prettig in een ziekenhuis en daarom kunnen veel patiënten nu het onderzoek thuis doen. Ze krijgen sensoren in het ziekenhuis en gaan daar thuis mee slapen. Daar komt dan een uitstekende diagnose uit en als apneu is geconstateerd streven wij ernaar om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen, vaak al binnen enkele weken.'’


Bron: Noordhollandsdagblad