dinsdag 1 juni 2010

Afvallen En Snurken

Snurken is een bekend probleem bij veel mensen die kampen met overgewicht. Bij snurken kenmerkt de ademhaling tijdens de slaap zich door een ruisend en brommend geluid dat zo zwaar kan zijn dat partners of zelfs huisgenoten ervan wakker liggen. Snurken is een bekend probleem bij veel mensen die kampen met overgewicht. Bij snurken kenmerkt de ademhaling tijdens de slaap zich door een ruisend en brommend geluid dat zo zwaar kan zijn dat partners of zelfs huisgenoten ervan wakker liggen.

90% van de mensen die snurken, zijn mannen. Hoe ouder men wordt, des te groter het risico dat men gaat snurken. Snurken kan een nadelig effect hebben op je sociale leven en je gezinsleven. Denk bijvoorbeeld aan partners die apart moeten slapen omwille van het snurkprobleem of mensen die vanwege het snurkprobleem niet meer op hotel durven.

In de meerderheid van de gevallen is snurken relatief onschuldig, maar soms lijdt de snurker aan het slaapapneusyndroom, waarbij zijn ademhaling tijdens het slapen regelmatig stilvalt. Slaapapneu heeft een enorme invloed op de slaapkwaliteit van de snurker. Hij kan niet goed doorslapen en zal zich overdag vermoeid voelen.

Oorzaak

Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de neusgaten en de stembanden. Meestal gaat het over een vernauwing achter de huig of in het gebied in de keelholte achter de tong. Bij sommige snurkers is de neusholte te nauw.

Bij zwaarlijvigheid kan er een vetopstapeling ontstaan rond de keel, waardoor deze te smal wordt. Door de vernauwing van de keelholte kunnen het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte dan naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen.

Voorkomen
Probeer niet op je rug te slapen (je kunt bijvoorbeeld een tennisbal in de rug van je pyjamajas naaien)
Gebruik geen zware maaltijd voor het slapengaan
Drink geen alcohol voor het slapengaan
Stop met roken
Probeer gewicht te verliezen: eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Houd een regelmatig leefpatroon aan, waarbij slaapmiddelen en kalmerende middelen uitgesloten worden.
Hulpmiddelen

Er zijn tientallen hulpmiddelen op de markt die het snurken zouden tegengaan. Zo zijn er kinbanden om de mond gesloten te houden, anti-snurkbeugels, spreiders om de neus open te houden, elektrische apparaatjes die een stroomstoot geven als het snurken begint, enz.

In veel gevallen kan het snurken opgelost worden door een kleine operatieve ingreep. Zo kunnen een groot deel van de huig en het zachte gehemelte verwijderd worden, zodat de overgang van de keel naar de neus ruimer wordt. Een andere ingreep is de gecontroleerde littekenvorming. Daarbij wordt littekenweefsel aangemaakt in het gehemelte, waardoor dat minder gaat trillen.

Bron: snurken.iblogs