ASSEN - In Nederland is zaterdag 27 maart uitgeroepen tot Nationale Slaapdag. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is de Slaapkliniek Noord-Nederland gevestigd die op deze zaterdag een bijzonder programma presenteert.
We kunnen niet zonder slaap. Het lichaam maakt gebruik van deze rustperiode om bepaalde stoffen aan te vullen en de energievoorraad voor de volgende dag op peil te brengen. Slaap is goed voor middag en geest. We laden als het ware de accu weer op in onze slaap. Een uitgerust gevoel bij het wakker worden hoort hiervan het gevolg te zijn.
Slecht slapen
Een goede nacht slapen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders lijdt aan een slaapstoornis. Wie een nacht slecht heeft geslapen, merkt dat vaak direct. Een paar nachten slecht slapen is geen probleem, meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen goed doorslapen vanzelf weer. Maar langdurige slaapproblemen leiden vaak tot hardnekkiger klachten. Naast stoornissen in het slaap- en waakritme, het hebben van nachtmerries of tandenknarsen, komen de volgende slaapproblemen ook veel voor: slaapapneusyndroom, snurken, restless legs syndrome, narcolepsie.
Behandeling
Veel slaapproblemen zijn goed te behandelen. In de Slaapkliniek Noord-Nederland werken een longarts, een KNO-arts, een neuroloog en een mondkaakchirurg samen. Dit is uniek en maakt dat vrijwel alle slaapproblemen snel en doeltreffend kunnen worden vastgesteld. Behandelingen variëren van het gebruik van kleine hulpmiddelen (zoals bitjes) tot medicatie. Maar ook grotere hulpmiddelen zoals een CPAP apparaat (een apparaat waarbij de ademweg opengehouden wordt door verhoogde luchtdruk) en zelfs bepaalde operaties kunnen worden toegepast om de slaapproblemen zo goed als mogelijk op te lossen. Vaak is één nacht doorbrengen in onze slaapkliniek voldoende om een goede diagnose te stellen. Dat kan tegenwoordig zelfs in het weekend.
Even een dutje doen tijdens het reizen met bus, vliegtuig of trein wordt door het snurken sociaal gezien eveneens onmogelijk gemaakt. Door een chronisch slaapgebrek bij de bedpartner, maar ook bij de snurker zelf, kunnen de spanningen hoog oplopen, zodanig dat het snurken tot serieuze relatie problemen kan leiden. Naast de sociale problemen, kunnen er voor de snurker bovendien eveneens serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Snurken is zeer inspannend voor het lichaam omdat men continue door vernauwde luchtwegen ademt.