woensdag 2 juni 2010

Lepeltje lepeltje is ongezond

Als u slecht slaapt kan dat wel eens komen door uw partner die naast u in bed ligt. Samen slapen is dan wel gezellig, maar niet bevorderlijk voor uw nachtrust. Dit gegeven was al bekend in het oude Rome. Toen was de echtelijke sponde alleen bedoeld voor seksuele gemeenschap. Voor een gezonde slaap trokken de echtgenoten zich terug in hun eigen kamers. Het is een mogelijkheid die partners met slaapproblemen ook eens zouden moeten overwegen, zegt slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey, die zelf ook apart slaapt.

‘Eén bed is bizar’
Het tweepersoons bed stamt volgens Stanley uit de tijd dat mensen kleinbehuisd waren en noodgedwongen met meerderen in een kamer moesten slapen. ‘Het is eigenlijk bizar om samen in één bed te slapen”, zegt hij. ‘Het is nooit zo bedoeld.’ Onderzoeker Robert Meadows van de Universiteit van Surrey onderzocht de kwaliteit van de slaap van mensen die samen in een bed slapen. De meeste partners gaven aan het gevoel te hebben juist beter te slapen als ze bij elkaar lagen, maar uit het onderzoek bleek het tegenovergestelde. De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50% vaker verstoord dan bij alleen slapen.

Kwaliteit van de slaap
Partners storen elkaar door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden. Hoewel niet alle storende geluiden of bewegingen door de partners bewust worden opgemerkt, wordt de diepte van slaap er wel door aangetast. Een regelmatig verstoorde slaap door het samen slapen kan resulteren in minder alert functioneren overdag. Opvallend in de studie is dat mannen veel meer last blijken te hebben van verstoringen in de slaap door hun partner dan vrouwen. Dit terwijl mannen zelf denken dat ze goed slapen. Vrouwen slapen beter, terwijl zij juist denken minder goed te slapen.

Elke verstoring uit de weg gaan
Neil Stanley erkent wel dat mensen langzaam maar zeker wennen aan het samen slapen. Als hen dat goed bevalt, zegt hij, dan moeten ze daar mee doorgaan. Het plotseling apart gaan slapen kan een storende factor op zichzelf zijn, zegt Stanley. Maar als een partner slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan en een eigen slaapkamer op te zoeken. Stanley wijst er op dat vaak slecht slapen allerlei problemen in de hand kan werken, van vermoeidheid overdag tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aan toe.

Bron: margriet