dinsdag 1 juni 2010

Snurken als relatieduivel

Ongeveer 1 op de 4 mannen snurkt. Je bent dus zeker niet de enige als je ronkend de nacht doorbrengt. Het geluid van een flinke snurkpartij kan oplopen tot 70 decibel, wat gelijk staat aan het geronk van een stofzuiger. Om iemands nachtrust te verstoren is 30 decibel al genoeg. Het is dus niet vreemd als snurken een partner tot wanhoop drijft. Snurken kan een behoorlijke impact hebben op je relatie. Dus neem maatregelen, voor het te laat is.

Ongeveer 1 op de 4 mannen snurkt. Je bent dus zeker niet de enige als je ronkend de nacht doorbrengt. Het geluid van een flinke snurkpartij kan oplopen tot 70 decibel, wat gelijk staat aan het geronk van een stofzuiger. Om iemands nachtrust te verstoren is 30 decibel al genoeg. Het is dus niet vreemd als snurken een partner tot wanhoop drijft.

Open kaart
Uit onderzoek van de fabrikant van snurkspray Silence blijkt dat de schaamte voor snurken zo groot is, dat veel mensen (12% van de ondervraagden) hun partner niet van tevoren vertellen dat ze een snurkprobleem hebben. Doodzonde, want als door open kaart te spelen met je partner, kan die je bijstaan bij het oplossen van je snurkprobleem.

Oorzaak
Snurken ontstaat doordat de spieren in en rond de keelopening tijdens het slapen verslappen. Hierdoor wordt de keelopening kleiner, zodat de lucht er met kracht doorheen moet worden geperst. Het weke weefsel zoals huig, verhemelte en de wanden van de keelholte gaan daardoor trillen. Dat verooorzaakt het welbekende zaaggeluid.

Verergeren
Snurken wordt verergerd door slapen op je rug: hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Ook alcohol en bepaalde medicijnen (kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren, waardoor ze verslappen. Ook bij overgewicht en voortdurende irritatie van de keel door roken kan de wand van de keelholte verdikken, waardoor de doorgang vernauwt. Verder kan neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid of allergie) snurken verergeren.

Maatregelen
Voordat je partner de wanhoop nabij is en van plan is om apart te gaan slapen, kun je een paar dingen proberen. Begin met de aanpak van eventueel overgewicht. Vermijd verder alcoholgebruik vanaf 2 uur voor het slapen gaan en eet ook geen zware maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Minder of stop met roken en zoek naar ideeën om te voorkomen dat je op je rug slaapt (bijvoorbeeld: het naaien van een tennisbal in je pyjama).

Operatie
Snurken is geen ernstige aandoening. Sommige wetenschappers denken zelfs dat het vroeger voor de (slapende) mens van belang was om te overleven. Door het geproduceerde geluid zouden wilde dieren verjaagd worden. Maar aan het verjagen van je bedpartner heb je niet veel. Mocht je alles geprobeerd hebben, maar nog steeds snurken? Dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een kno-arts. Deze kan besluiten te opereren, zodat je voorgoed van je probleem af bent.

Apneu
Bij sommige snurkers is de keelholte zo nauw dat het zachte gehemelte met de huig en de keelwand af en toe helemaal tegen elkaar aan gezogen worden. Hierdoor wordt de luchtweg afgesloten en is sprake van een ademstilstand. Deze kan soms wel dertig seconden of langer duren. Je spreekt van apneu als deze pauze minimaal 10 seconden duurt. Apneu is niet gevaarlijk, maar omdat de diepe slaap telkens verstoord raakt, kun je overdag problemen krijgen met je concentratie of je geheugen.

Bron: Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde